Min spanjor Dorado

Direktlänk till inlägg 3 november 2011

Lösdrift eller box?

Av Nina - 3 november 2011 16:15

Man har inte råd att vara petig när det kommer till att vara ägare till en hingst. Det har  jag förstått. Att hitta en stallplats eller en lösdrift som dessutom passar mina kriterier är inte alldeles lätt. Att överhuvutaget hitta ett ställe där de kan tänka sig att ta emot en hingst växer inte på träd. Detta är dock inte vad dagens inlägg kommer att handla om. Nej, jag har en fråga till er där ute i cyberrymden. Jag vill ha era synpunkter på lösdrift kontra box.


Jag har under alla år jag varit hästägare aldrig kunnat tänka mig att ha mina älskade hästar på lösdrift. Dorado var en riktig fryskyckling och jag ville gärna att han skulle ha tak över huvudet nattetid. Att han stod inne i sin box under natten gav mig en känsla av att jag hade kontroll på att han var trygg när jag pussat honom god natt. Nu, för första gången i mitt liv står jag inför det faktum att jag har en unghäst i min ägo. Jag vill att han ska få en "hästlig" uppväxt. Att han ska få leka och busa med andra i sin egen ålder. Jag har fortfarande svårt för att förlika mig med att ha honom på en lösdrift trots att jag kan se att det finns otroligt många fördelar med detta. Jag fortsätter därför att annonsera efter en boxplats med kompisar i samma ålder och gott om utevistelse. Om det däremot skulle bli en lösdrift så skulle jag önska en lösdrift där man kan stänga in dem på nätterna alternativt vid taskigt väder.

Det jag vill veta är vad tycker du? Tycker du att en unghäst ska gå på lösdrift eller tycker du att de ska stallas upp på box? Ge mig dina åsikter. Fördelar/nackdelar :)

 
 
Lollo

Lollo

3 november 2011 16:28

Har bara positiva erfarenheter gällande lösdrift för unghästar. Dels för deras immunförsvar, dels för deras naturliga uppväxt och dels för att de får större möjlighet att få vara just unghästar och de behoven de har.
Nu är jag islandsryttare dock, men jag har bara positivt att säga om det.

http://lollokitty.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Johanna S

3 november 2011 19:13

Mina PRE-er står nu i lösdrift med begränsad giva. Stoet har gått på både lösdrift och stått uppstallad i box. Jag har helst inte unghästar på box, jag vill att de ska röra på sig så mycket som möjligt.
Jag har aldrig sett dem frysa, och kan inte komma ihåg att jag sett nån unghäst frysa på Seglinge heller under de år jag varit med där.
Unghingstar har oftast fri tillgång och då fryser de inte. Att sätta på ett täcke är ett utmärkt sätt att förstöra pälsens isolerande förmåga, samt ge lekkamraterna nåt att leka med. Min personliga åsikt är att unghästar inte behöver täcke. Inte vuxna heller, iaf inte mina. Jag hade täcke på min förra häst (arab) för att jag ville kunna rida trots leriga hagar, inte för att hon frös.
Nackdelen med lösdrift är om hästarna inte hanteras och då får svårt att gå från kamraterna. Det tappar en del av sin charm om man inte själv pysslar med dem. Det är ingen hästförvaring, som tyvärr många hästägare tror har jag märkt.
Min 1,5-åring går på lösdrift, men tas in varje dag. Hon står snällt på box, på stallgången, inga problem med att ta ut själv och sköter sig allmänt bra tycker jag.
En till fördel med lösdrift är att man får mer tid med hästen och mindre med stallgöra.
Jag har inget emot att ha hästar på box, utan det handlar mer om vilken SORTS lösdrift eller stall det är; rutiner, hagar, fodringar, hur bädden sköts, hur hagarna sköts mm som avgör för min del.
Öööh, nu blev det visst lite mycket.. :-)
Kram,
Johanna

Nina

3 november 2011 19:48

Tack för kloka åsikter. Jag har så himla svårt att ta ställning i frågan. Jag vill pyssla med min häst, helst varje dag. Det är enkelt med box, då blir det helt naturligt. Tyvärr är det svårt att hitta box till en hingst. Jag ser många fördelar med lösdrift men ett medfött kontrollbehov ställer till det för mig ;)

Kram

 
Ingen bild

Johanna S

5 november 2011 22:02

Det gäller bara att hitta RÄTT ställe. Jag tycker till exempel att det är skönt att ingen annan hanterar mina hästar. På ett stall kan femtioelva olika personer ta ut och in hästar och det är jag inte så förtjust i. Inte heller att ta hantera andras ouppfostrade hästar med tusen väderberoende täcke..
I min lösdrift hjälps vi åt att fodra hästarna på helgerna, men man hanterar inte andras hästar. Man sköter sin egen helt enkelt!
Leta vidare till du hittar ett ställe som passar dig, så som du vill att hästen ska ha det.
Glöm inte att det inte finns några perfekta ställen!

Kram,
Johanna

Nina

5 november 2011 22:21

Typiskt att din lösdrift är så långt ifrån mig :) Eller det hade ändå inte varit någon hit eftersom du har damer och jag har en liten pojke. Du är så snäll som delar med dig av dina synpunkter. Tack ännu en gång.

Kram

 
Ingen bild

karolina

6 november 2011 19:39

Hej Hej
Jag håller med dig helt, jag vill inte heller ha lösfrift till min unghäst(jag har köpt Albarinjo på Millhorse;) )
Jag har turen och hittat ett super fint stall med en jämngammal hingst i som min lillkille kan bråka och störka med. De får gå i en enorm hage, med långa ute dagar men ändå komma in och vila sig på natten och han kommer bli hanterad varje dag.
Hoppas du hittar något som passar dig o din kille!
// Karolina

Nina

6 november 2011 19:59

Tack! Å, vad roligt att du också köpt en av pojkarna. Det låter som en drömstallplats :)

Hoppas det går bra för lilla Albarinjo :)

 
Ingen bild

Sandra

30 november 2011 13:12

Jag har min unhäst på lösdrift och för mig var det en självklarhet. Däremot var min tanke länge att jag skulle stalla in honom nästa höst när vi ska börja med inridningen. Men efter ett år på lösdrift har jag insett att jag aldrig kommer ha en häst på box igen. De gå i stora hagar och har en stor ligghall som är skyddad, men de sover nästan bara i ligghallen så man märker att hästarna inte har så ont av lite regn, det är nog mest vi människor som tänker så :)
Men jag kan räkna upp hur mycket positivt som helst med lösdrift, och de som skrivit innan har varit inne på samma spår. Man kan lägga all tiden på hästen och behöver inte mocka/packa hö mm, och inga andra saker som tex kvällsfodringar eller in/utsläpp.
Och framförallt så får hästarna leva som hästar ska, de får ströva omkring och äta löpande under dagen som deras magar är anpassade för!

Nu står min unghäst på en helt grym lösdrift där de har "ACTIVE STABLE" www.tjuvkilmellangard.se, men det finns säkert bra lösdrifter där du bor med. Där min står har de daglig tillsyn och våra unghästar är supersociala och älskar när man kommer och pysslar med dem!

//Sandra

Nina

30 november 2011 23:10

Tack Sandra för ditt inlägg. Det är roligt att få ta del av andras tankar och filosofi runt lösdrift.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina - 4 april 2023 19:46


Idag fick vi äntligen ett genombrott, Cielo och jag. Från marken dock, men äntligen förstod mitt tuffetåg att det mesta vi gör blir bättre om vi tar ner tempot en aning. Det svåraste jag försökt mig på är att försöka få oss båda att tänka om. Att län...

Av Nina - 27 januari 2023 19:03


Det är fredag och -4 grader ute. Är strax på väg ut i stallet. Underbara fredag. Är någonting speciellt med att veta att jag inte behöver stiga upp och åka iväg i morgon. Jag kan stiga upp och släppa ut hästarna för att sedan krypa ner under det varm...

Av Nina - 25 januari 2023 19:29


När Libero dog så dog en del av mig. Är svårt att förklara men jag hade under så lång tid svårt att hitta tillbaka och jag har fram till denna jul, två år senare, äntligen hittat hem igen. Jag känner äntligen mig glad över att vara i stallet och har ...

Av Nina - 19 januari 2023 23:04

Känner mig så otroligt nöjd. Det har varit mycket hästaktiviteter för oss den sista tiden. I lördags var båda barnen med på käpphästtävling. I söndags red Hugo lektion och idag fick han både rosett och plakett från det hästbingo han deltagit i under ...

Av Nina - 5 januari 2023 14:25


Idag har Hugo äntligen fått ihop alla bingobrickor till hästbingot. Han har fått fundera på vad han ska hitta på för aktiviteter till varje moment och sedan har han tränat för att klara de olika momenten innan jag filmat dem. Idag skulle det vara en ...

Presentation

Beställ en målning

Målar canvas i olika format. Priserna varierar beroende på storlek. Du väljer själv vilket motiv du vill ha.

 

Prisexempel:

70x90 cm, 2400 kr

50x70 cm, 1900 kr

30x40 cm, 1000 kr

Finns även duk i andra format.

 

Välkommen att höra av dig med din beställning till ninaalina.waara@hotmail.se 

Fråga mig

20 besvarade frågor

Idolbild Fuego och Juan Manuel

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14
15 16 17 18 19 20
21
22
23
24 25 26
27
28
29
30
<<< November 2011 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Idolbild

Från Millhorse AB

 

Från Yeguada Vikinga PRE

 


Ovido - Quiz & Flashcards