Min spanjor Dorado

Direktlänk till inlägg 13 juli 2010

Orosmoln i paradiset

Av Nina - 13 juli 2010 11:03

Skrittade runt byn igår. Det var varmt och skönt trots att klockan var nästan tio. Solen stod högt på himlen och gjorde senare att jag inte kunde somna. När klockan var 01.30 vet jag att jag tittade för sista gången på den innan ögonen till slut ramlade igen. Ljuset har alltid besvärat mig lite, har svårt att somna när det är ljust som på dagen fast klockan är mitt i natten. Min kropp är inte så lätt att lura. Samtidigt så älskar jag ljuset, älskar att det är ljust vilken tid på dygnet jag än tittar ut.


Hade fodring i morse. Bestämde mig för att rida tidigt. Gjorde Dorado iordning och tog med honom ner till ängarna där Totte slagit hö. Det var superfint undelag, sviktade lite så där lagom och var inte det minsta halkigt. Lite torrt i backen men inte så det dammade. Travade fram, Dorado kändes helt underbar. Han var låg men med en välvd och fin hals. Kände ryggen arbeta under sadeln. Efter att jag travat i ungefär 5 minuter så började han snubbla, han snubblade hela tiden. Bakbenen vek sig upprepade gånger och han känns nästan lite läskig att rida. Kunde inte lista ut vad det var som gjorde att han snubblade eller vad det var som gjorde att bakbenen inte hängde med så jag saktade av och tänkte att han kanske var trött. Skrittade på lång tygel. Plötsligt snubblar han till ordentligt och jag hinner precis fånga upp honom innan han ramlade med näsan i backen. Skrittade ett tag till, kortade sedan upp tygeln och manade på honom i trav. Provade att sitta ner. Det gick bra, han snubblade inte längre. Pustade ut, han behövde nog bara skritta lite.


Travade på ett litet tag och fattade sedan galopp. Han fattade med bakdelen först. Lugnt, mjukt och fint. Lyckan for genom kroppen på mig. Min häst är världens bästa! Bara satt där och njöt när alla fyra benen plötsligt viker sig under honom. Känner att hästen bara säckar ihop. Han ramlar handlöst och jag med honom. Av blotta förskräckelsen kastar han sig upp igen lika snabbt som han ramlat. Han fortsätter att trava som att ingenting har hänt. Jag lät honom trava ett varv runt ängen. Skrittade sedan av och gick in. Förstår inte vad som är fel med min häst.


Jag skulle mejlat till Dorados veterinär Florian förra veckan för att berätta hur det går och för att återkoppla om behandlingen. Har inte gjort det ännu och det kan jag väl nu känna är lite tur. Ska idag sätta mig ner och skriva ihop ett mejl, i mitt mejl ska jag lyfta min oro. Ska under dagen fundera på ifall jag ska föreslå en ryggröntgen. Behöver i alla fall hjälp, det är synd om lilla Dorado. Vill att han bara ska få vara precis så underbar han är att rida just nu. Han ska inte behöva vara spänd och rädd för att ramla. Jag vill inte heller behöva vara det.

 
 
Evisen

Evisen

13 juli 2010 13:22

Ojoj! Den första tanken som slog mej är borrelia/illichias (stavning ... ?) Har hört att flera hästar som fått det helt plötsligt blir väldigt snubbliga! Många kramar Evisen

http://www.metrobloggen.se/evisen

 
Ingen bild

Annie

13 juli 2010 15:17

men urs det lät inget vidare alls
håller tummarna att ni får hjälp att lösa det
kram

 
Ingen bild

Kryddan

13 juli 2010 18:37

Nina! Du får inte rida mer på honom innan han är ordentligt utredd i ryggen. Och det säger jag inte för att jag är rädd om Dorado, utan för att jag är rädd om dig! Dorado gör precis så som Hogge gjorde och du kan slå ihjäl dig om det vill sig illa.
Se till så att han kommer till en ultraljudsspecialist, ring Henrik Nyberg och prata med honom innan du gör något annat. Även om du inte kan köra Dorado till honom så kanske han kan rekommendera någon som finns närmare dig.
Länk:
http://www.husabyhastklinik.se/sida.asp?id=5&sid=4
Du måste inte lova någon någonting men jag blir orolig för dig, så du kanske kan lova liiite att låta bli att rida tills vidare.
Stor kram, kryddan

 
Ingen bild

Kryddan

13 juli 2010 18:47

Funderar på den där klövern som Dorado fick också, jag vill inte vara ofin på något sätt, men det var väl inte alsikeklöver?

 
Ingen bild

Nina

13 juli 2010 21:49

Evisen. Ska googla lite på borrelia. Vi har inte fästingar här i norr så färstingburna sjukdomar är relativt nytt för mig. Kan inte säga att jag är så påläst just om dessa.

 
Ingen bild

Nina

13 juli 2010 21:56

Oj, Kryddan. Du har så koll på allt. Jag vet tyvärr inte vad alsikeklöver är, måste googla på det. Den klöver som Dorado fick var den stora röda klövern som man brukar odla till kossorna. Har för mig att den heter rödklöver. Han fick inte så mycket eftersom jag försöker hålla tillbaka magen så gott det går.

Jag tänkte inte rida någonting just nu förutom att skritta efter vägen. Det blir tömkörning för hela slanten. Vill kunna se vad som händer. Känns dessutom som att rida är lite med livet som insats. Kände av att han började snubbla redan i lördags men har inte tänkt så mycket på det eftersom jag tagit det ganska lugnt med honom. Han hade sprungit lite i hagen igår och då hade han snubblat hela tiden så han slutade springa och betade i stället.

 
Ingen bild

Kryddan

14 juli 2010 11:29

Nina, jag vill absolut inte komma med pekpinnar eller en massa tyckanden som du inte har bett om men du skall INTE sätta dig på Dorado när han gör så här. Du kan ju få hela hästen över dig! Låt bli att tömköra också, han kan bryta ett ben. Ledsen att låta som en mezzerschmidt, det är inte meningen, jag vill bara väl.
Ring Henrik och prata med honom!
Kram, Kryddan

 
Ingen bild

Kryddan

14 juli 2010 12:37

Letade rätt på några sidor om alsikeklöver o rödklöver. Det verkar inte finnas alsikeklöver i fjälltrakter o hela Norrland är väl en sorts fjälltrakt? Symptomen stämmer ju inte heller.
http://www.sva.se/sv/navigera/Djurhalsa/Foderforordningar/Giftiga-vaxter/mindre-giftiga-vaxter/Alsikeklover/

http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifhyb.html

rödklöver:
http://linnaeus.nrm.se/flora/di/faba/trifo/trifhyb.html

 
Ingen bild

Nina

15 juli 2010 10:55

Hej Kryddan!
Tack för all hjälp. Har kollat runt lite på nätet och hittat lite info. Hittade en sida där jag finner Dorados symptom.

http://www.hakanlundell.se/main.php?menuId=112&linkArticleId=9#Article_9

 
Ingen bild

Kryddan

15 juli 2010 17:25

Ja, det där är min teori också. Men du måste ha en veterinär i första hand och inte "bara" en equitarapeut. Man kan spruta det här området och det får man inte göra om man inte är vet. Fast det är bättre med en bra equiterapeut än en dålig vet i o f s.
Sen så är det ju så att när man går in på nätet så får man lätt för sig att både man själv och hästen är drabbad av allehanda dödlig sjukdomar. Oftast så är det inte så illa som man inbillar sig utan det går att fixa med rätt expertis.
SI-leds problematik kommer till 99,9 % ifrån att hästen har legat fast eller ramlat på hårt underlag, typ stallgången. Så om det skulle vara så att det är Dorados problem, så kan det ha hänt när han var föl.
Kram! Kryddan

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina - 4 april 2023 19:46


Idag fick vi äntligen ett genombrott, Cielo och jag. Från marken dock, men äntligen förstod mitt tuffetåg att det mesta vi gör blir bättre om vi tar ner tempot en aning. Det svåraste jag försökt mig på är att försöka få oss båda att tänka om. Att län...

Av Nina - 27 januari 2023 19:03


Det är fredag och -4 grader ute. Är strax på väg ut i stallet. Underbara fredag. Är någonting speciellt med att veta att jag inte behöver stiga upp och åka iväg i morgon. Jag kan stiga upp och släppa ut hästarna för att sedan krypa ner under det varm...

Av Nina - 25 januari 2023 19:29


När Libero dog så dog en del av mig. Är svårt att förklara men jag hade under så lång tid svårt att hitta tillbaka och jag har fram till denna jul, två år senare, äntligen hittat hem igen. Jag känner äntligen mig glad över att vara i stallet och har ...

Av Nina - 19 januari 2023 23:04

Känner mig så otroligt nöjd. Det har varit mycket hästaktiviteter för oss den sista tiden. I lördags var båda barnen med på käpphästtävling. I söndags red Hugo lektion och idag fick han både rosett och plakett från det hästbingo han deltagit i under ...

Av Nina - 5 januari 2023 14:25


Idag har Hugo äntligen fått ihop alla bingobrickor till hästbingot. Han har fått fundera på vad han ska hitta på för aktiviteter till varje moment och sedan har han tränat för att klara de olika momenten innan jag filmat dem. Idag skulle det vara en ...

Presentation

Beställ en målning

Målar canvas i olika format. Priserna varierar beroende på storlek. Du väljer själv vilket motiv du vill ha.

 

Prisexempel:

70x90 cm, 2400 kr

50x70 cm, 1900 kr

30x40 cm, 1000 kr

Finns även duk i andra format.

 

Välkommen att höra av dig med din beställning till ninaalina.waara@hotmail.se 

Fråga mig

20 besvarade frågor

Idolbild Fuego och Juan Manuel

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3 4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2010 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Idolbild

Från Millhorse AB

 

Från Yeguada Vikinga PRE

 


Ovido - Quiz & Flashcards