Min spanjor Dorado

Direktlänk till inlägg 26 mars 2013

Att vara lättstressad och hingst

Av Nina - 26 mars 2013 05:54

Chauffören som lämnade Libero till mig tog mig lite åt sidan för att tala om att min hingst kanske inte ska vara hingst. Han sade att om han inte blir lugnare så är det inte värt besväret.

Jag kan se att Libero är väldigt lättstressad. Han kanske inte ska vara hingst. Han är en underbar individ som är fantastisk i boxen. Men ett liv på box är inte ett alternativ. Han vill inte vara ensam och han har många hingstfasoner för sig. Vi får se om det lägger sig när han kommer till ett mindre ställe. Det kan ju även eskalera. Att kastrera honom finns dock i mina tankar, det är inte roligt att se när han stressar upp sig och inte blir kontaktbar.

Tog ut honom i ridhuset på morgonen i går. Han var så fin och lugn och harmonisk. Han uppförde sig exemplariskt. Jag fick på eftermiddagen ett samtal om att han är jättestressad och bara springer runt i boxen. När jag kom ut var han lugn men det var full fart i stallet då åringarna skulle frysmärkas. Detta blev lite för mycket för Libero. Han kunde inte slappna av.

Hade ut honom en sväng till i ridhuset. Hade sadlat och tränsat. Linade honom och hoppade sedan upp. Han var lugn och skrittade snällt på framåt. Plötsligt fick han värsta rycket och kastade sig. Han blev som ett V och var helt vansinnig. Jag höll mig krampaktigt i manen och lyckades få honom att stanna. Jag manade på igen och han gick två varv på volten innan han gjorde samma sak igen. Jag satt kvar med ett ordentligt tag i manen. Vi skrittade i ca 10 minuter till utan problem. Vi gick sedan in och då var han lugn som en filbunke igen.

Veterinären kom ut för att ge första sprutan i grundvaccinationen. Det gick bra. Även lilla C fick en spruta, botulism. Han uppförde sig som vanligt, exemplariskt. Jag håller på att försöka planera in när jag ska kastrera honom. Funderar på om jag ska göra det ganska snabbt när vi kommer upp så det är gjort innan våren och leran kommer. Kanske tar båda två då.

 
 
Ingen bild

Bea

26 mars 2013 07:29

Men så tråkigt, de var ju inte riktigt som du tänkt. Men han kanske måste landa och finna sig till ro. Och nu ska han snart resa igen, och då blir de ju lugnt i stallet. Hoppas att han snart blir trygg i sin nya miljö. Lycka till!

Nina

26 mars 2013 16:18

Tack!

 
MalinMalin Johansson

MalinMalin Johansson

26 mars 2013 08:19

Ja det är inte ett lätt beslut men för Eran säkerhet kanske det är bäst att han blir kastrerad!
man vill ju att allt ska fungera nu direkt!
jag är sådan! har haft min häst nu i en månad och vill bara att allt ska fungera men det finns alltid saker som man måste vänja dem vid och träning och åter träning som inte ger någon ridning! men jag måste ha tålamod och det har jag knappt något tyvärr!
tränsnings problem och uppsittningsproblem! står inte still blir rädd när jag står på brunn och pall men det artar sig, ska öva inne i gången på detta och låta henne landa mer än hon gjort, du verkar ha tålamod ge mig lite tack :-)
När går flyttlasset? så spännande :-)
håller tummar och tår att det går bra för Er alla fyra

http://www.havrefallen.bloggspot.se

Nina

26 mars 2013 09:51

Jo, man vill sin pärla så väl. Det är inte roligt att han får det jobbigt. Allt är nytt och han är förvirrad och orolig. Han är verkligen guld. Mamma och pappa var med mig till stallet i morse och när han stod och sov medan jag mockade så tyckte min mamma att han verkar ju jättelugn. Och det är han, i boxen. Att vänja sig vid allt och vid mig tar tid. Men sådant vet du ju allt om som precis fått hem en häst :)

Flyttlasset går i morgon :)

Kram och tack för att du peppar mig.

 
Ingen bild

Lotta

26 mars 2013 11:29

Det KAN ju vara så att han är stressad av resa och miljöombyte. Kanske behöver tid. Dock har jag själv en P.R.E numera vallack.... Han var faktiskt mycket jobbig som hingst och efter en alldeles onödig olycka med räddningstjänst o dyl inblandade så åkte kulorna vips! Det tog tre månader innan han fattade att han kanske var vallack. I alla fall nästan vallack. Sen blev han mycket snällare och ffa lugnare. Har aldrig ångrat detta. Mycket lugnare att åka och träna/tävla med en häst som inte får hingstgalenskaper för sig. Jag tror att du löser detta till det bästa! Toppenfin häst! Grattis till flytten.

Nina

26 mars 2013 16:17

Tack! Det var snällt att du kommenterade.

 
Ingen bild

Anki

26 mars 2013 12:03

För mig kom beslutet snabbt att kastrera, jag var inte kapabel att hantera en hingst som var så uttalat hingstig, även min var otroligt snäll och lugn i boxen. Jag fick tipset att helst låta honom jobba två gånger om dagen, vilket jag inte kunde genomföra, men jag longerade alltid tills han frustade, sänkte nacken och släppte svansen innan jag satt upp. Från början var det bara korta ridsekvenser på några minuter, men ökade på allt eftersom. Ska du ha honom främst som ridhäst så kastrera, för din och hans skull.Lycka till i norr :)

Nina

26 mars 2013 16:16

Tack!

 
Ingen bild

Anne-Lie H

26 mars 2013 21:40

Låt honom landa i norr och fatta beslut sedan. Det kan också ligga ngt i det som chauffören sa. Han har sett mycket häst och kan säkert skilja agnarna från vetet. Dvs de hingstar som är mer coola än andra. Ring och prata med Sara på Pepino. Hon kan nog ge dig goda råd om hur din fina häst ska kunna slå sig till ro. Lycka till med båda dina fina hästar! Jag valde själv att kastrera Mackan eftersom jag bara ska honom till ridhäst. Jag tycket att du resonerar sunt kring detta med hingst eller inte hingst.

Nina

26 mars 2013 22:40

Tack, det var väldigt snällt sagt. Jag ska låta honom landa och sedan får vi se.

 
Ingen bild

jojo

27 mars 2013 08:48

vill bara säga att detta har ingenting med hingstighet att göra :-) Blir lite ledsen när nästan alla skriver att det är det som är problemet :-( Lillkillen har flyttat lååångt hem i från och är på ett helt nytt ställe med nytt språk nya rutiner m,m Det finns både ston och vallaker som beter sig precis så här när dom har flyttat, Det bästa du kan göra är att ge honom tid :-) Promenera med honom umgås lära känna honom och han dig :-) Ge honom fasta rutiner , Som jag skrev på FB så har dom gjort en studie för många år sedan att det tar nästan 6 månader innan en häst har kommit helt till ro i ett nytt stal egentligen , Och då var det inom samma land dom flyttade , Så Nina ge honom en chans :-) Att kalla detta hingstighet då vet man nog inte vad det är ;-) Det vet man den dagen man har en häst som står och slår med frambenen på dig ,klättrar på din rygg och är absolut INTE lugn i boxen i ett stall med andra hästar , Och dom är definitv inte lugna ute någongång , Utan det stegras slås med framben och är lite galna :-) Kram på dig <3

Nina

27 mars 2013 17:51

Tack Jojo. Jag uppskattar att det är så många som engagerar sig och peppar mig. Kram!

 
Ingen bild

Marjo

28 mars 2013 00:25

Vet inte hur det är med hagvistelse där han kom ifrån, kan ju vara så att han bara är van stå i box eller liten hage.. Var rädd om dej.

Nina

28 mars 2013 06:09

Jo, han är van att stå i box. Har gått i hage :)

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina - 4 april 2023 19:46


Idag fick vi äntligen ett genombrott, Cielo och jag. Från marken dock, men äntligen förstod mitt tuffetåg att det mesta vi gör blir bättre om vi tar ner tempot en aning. Det svåraste jag försökt mig på är att försöka få oss båda att tänka om. Att län...

Av Nina - 27 januari 2023 19:03


Det är fredag och -4 grader ute. Är strax på väg ut i stallet. Underbara fredag. Är någonting speciellt med att veta att jag inte behöver stiga upp och åka iväg i morgon. Jag kan stiga upp och släppa ut hästarna för att sedan krypa ner under det varm...

Av Nina - 25 januari 2023 19:29


När Libero dog så dog en del av mig. Är svårt att förklara men jag hade under så lång tid svårt att hitta tillbaka och jag har fram till denna jul, två år senare, äntligen hittat hem igen. Jag känner äntligen mig glad över att vara i stallet och har ...

Av Nina - 19 januari 2023 23:04

Känner mig så otroligt nöjd. Det har varit mycket hästaktiviteter för oss den sista tiden. I lördags var båda barnen med på käpphästtävling. I söndags red Hugo lektion och idag fick han både rosett och plakett från det hästbingo han deltagit i under ...

Av Nina - 5 januari 2023 14:25


Idag har Hugo äntligen fått ihop alla bingobrickor till hästbingot. Han har fått fundera på vad han ska hitta på för aktiviteter till varje moment och sedan har han tränat för att klara de olika momenten innan jag filmat dem. Idag skulle det vara en ...

Presentation

Beställ en målning

Målar canvas i olika format. Priserna varierar beroende på storlek. Du väljer själv vilket motiv du vill ha.

 

Prisexempel:

70x90 cm, 2400 kr

50x70 cm, 1900 kr

30x40 cm, 1000 kr

Finns även duk i andra format.

 

Välkommen att höra av dig med din beställning till ninaalina.waara@hotmail.se 

Fråga mig

20 besvarade frågor

Idolbild Fuego och Juan Manuel

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4
5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Mars 2013 >>>

Tidigare år

Senaste inläggen

Kategorier

Sök i bloggen

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Idolbild

Från Millhorse AB

 

Från Yeguada Vikinga PRE

 


Ovido - Quiz & Flashcards